Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.
Boete IND bij overtreding Vreemdelingenwet
De IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) kan een boete opleggen aan de werkgever van een vreemdeling indien die werkgever zijn verplichtingen op grond van de Vreemdelingenwet niet is nagekomen.
Werkgevers die gebruik willen maken van de versnelde toelatingsprocedure moeten door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden erkend als referent. Op de erkend referent rusten op grond van de Vreemdelingenwet drie verplichtingen:
- een informatieplicht
- een administratieplicht
- een zorgplicht
Informatieplicht
De informatieplicht ziet op de verplichting van de werkgever om relevante wijzigingen inzake de kennismigrant te melden aan de IND. Relevante wijzigingen zijn bijvoorbeeld:
- latere indiensttreding dan aangegeven op het aanvraagformulier
- beëindiging van het dienstverband
- opnemen van onbetaald wettelijk zorgverlof waardoor de kennismigrant onder de salarisnorm valt
- functiewijziging, waardoor de functie niet meer past bij het salaris van een kennismigrant
- overlijden van de kennismigrant
- werknemer keert terug naar land van herkomst en de uitschrijving uit de BRP is niet tijdig gedaan.
De werkgever is verplicht om deze wijzigingen binnen 4 weken te melden aan de IND.
Ook heeft de werkgever een informatieplicht die ziet op relevante wijzigingen die betrekking hebben op de onderneming zelf. Deze wijzigingen moeten binnen 2 weken worden gemeld bij de IND.
Relevante wijzigingen zijn bijvoorbeeld:
- wijziging van het vestigingsadres, postadres, of adres waar de onderneming de IND administratie bewaart
- een wijziging in de samenstelling van de aandeelhouders van de onderneming
- de onderneming is niet meer opgenomen in het SNA register
- de rechtsvorm van de onderneming is gewijzigd.
Administratieplicht
De werkgever is op grond van zijn administratieplicht verplicht om alle relevante gegevens met betrekking tot de werknemer tot 5 jaar na beëindiging van het dienstverband te bewaren. Dat zijn in ieder geval een kopie paspoort, verblijfsvergunning, arbeidsovereenkomst, loonstroken, IND antecedentenformulier, en documenten waaruit blijkt dat is voldaan aan de IND zorgplicht (zie hieronder).
De IND kan deze stukken in het kader van een controle allemaal opvragen bij de werkgever. Klik hier voor een vordering van de IND Inspectie en Nederlandse Arbeidsinspectie tot inzage in stukken met betrekking tot een kennismigrant die de werkgever in het dossier moet hebben.
Zorgplicht
De zorgplicht van een werkgever van een kennismigrant ziet op:
- een zorgvuldige werving en selectie van de vreemdeling, en
- dat de kennismigrant bij indiensttreding door de werkgever op zijn rechten en plichten wordt gewezen.
De werkgever moet op verzoek van de IND kunnen aantonen dat hij daaraan heeft voldaan. Dit moet de werkgever kunnen aantonen in het kader van de administratieplicht. In het personeelsdossier van de vreemdeling moeten in ieder geval de volgende documenten aanwezig zijn:
- documenten die zien op de wervingsprocedure
- CV en sollicitatiebrief
- diploma
- IND Brochure ‘Coming to Work’ of IND Brochure ‘Highly skilled migrant permit’, op de eerste pagina gedateerd en ondertekend door de kennismigrant
- bij gezinsleden waarbij de aanvraag door de werkgever is ingediend, de IND Brochure ‘Enabling a family-member or relative to come to the Netherlands’, op de eerste pagina gedateerd en ondertekend door de kennismigrant.
Ook is de werkgever verantwoordelijk voor de terugkeer van de vreemdeling. Bij het beëindigen van het dienstverband, en de vreemdeling heeft geen nieuw dienstverband bij een andere werkgever, of geen ander verblijfsdoel in Nederland, dan moet de vreemdeling uit Nederland vertrekken. Wordt de vreemdeling na 1 jaar illegaal aangetroffen in Nederland, dan kan de IND uitzettingskosten op de voormalige werkgever verhalen.
Hoogte boete IND
Niet naleving van deze plichten levert bij een eerste overtreding meestal een waarschuwing op. Bij een tweede overtreding binnen 24 maanden kan de IND een boete van maximaal EUR 3.000 opleggen per overtreding. En bij een herhaalde overtreding binnen 24 maanden na de eerste overtreding een boete van maximaal EUR 4.500 per overtreding.
Bij ernstige schendingen kan meteen een boete worden opgelegd.
Ik heb een waarschuwing ontvangen, wat nu?
De IND kan besluiten om een waarschuwing op te leggen. Een waarschuwing is geen ‘besluit’ waartegen rechtsmiddelen kunnen worden aangewend. Tegen de IND waarschuwing valt dan ook niks te doen.
Ik heb een boete ontvangen, wat nu?
Heeft uw onderneming een boete ontvangen van de IND, omdat u niet heeft voldaan aan de administratie-, informatie- en/of zorgplicht? Er kan bezwaar gemaakt worden tegen de boete. En bezwaar maken kan zinvol zijn. Blijft de IND boete namelijk in stand, dan volgt bij eenzelfde nieuwe overtreding binnen 24 maanden meteen weer een hogere boete. En bij een derde overtreding kan zelfs de IND erkenning als referent van de onderneming worden ingetrokken. Hierdoor moeten alle kennismigranten meteen uit dienst. En kunnen er ook geen nieuwe aanvragen worden ingediend.
Bij een succesvol bezwaar gaat de boete van tafel, en dan volgt bij een volgende overtreding weer een waarschuwing en geen boete.
Laat u adviseren door Pieter Krop of Sander Groen: specialisten op het gebied van IND boetes.
Lees meer over het boetebeleid voor erkend referenten: