Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.
EU Blue Card (Europese Blauwe Kaart)
De EU Blue Card is een werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie. Belangrijkste criteria zijn een salarisdrempel en relevante werkervaring, of een opleidingseis als die werkervaring niet beschikbaar is. De EU Blue Card geeft een beperkte mate van arbeidsmobiliteit binnen de EU. Ook geeft de EU Blue Card het recht om zonder werkvergunning in andere EU-lidstaten te werken voor een periode korter dan 90 dagen.
Om in Nederland in aanmerking te komen voor een EU Blue Card moet de arbeidsmigrant een minimaal bruto maandsalaris van € 5.331 (exclusief 8% vakantietoeslag) verdienen. Dat is evenveel als de salarisnorm voor kennismigranten. Ook heeft de EU Blue Card een verlaagd salariscriterium van € 4.265 (exclusief 8% vakantietoeslag). Dit verlaagde salariscriterium is van toepassing op werknemers die maximaal 3 jaar geleden zijn afgestudeerd.
De arbeidsovereenkomst moet minimaal voor de duur van 6 maanden worden aangegaan.
Relevante werkervaring of Bachelor opleiding
Om in aanmerking te komen voor de Europese Blauwe Kaart, dient de aanvrager minimaal 5 jaar relevante werkervaring te hebben. Deze werkervaring dient te worden onderbouwd met bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten en referentiebrieven.Voor ICT-managers en ICT-professionals zonder opleiding, gelden weer soepelere eisen met betrekking tot de werkervaring. Zij kunnen ook in aanmerking komen voor een Europese Blauwe Kaart indien zij in de afgelopen 7 jaar minimaal 3 jaar relevante werkervaring hebben.Wordt niet voldaan aan de eis van de relevante werkervaring, dan moet de aanvrager minimaal een driejarige opleiding van hoger onderwijs hebben afgerond. Én de opleiding moet passen bij de functie die de Europese Blauwe Kaarthouder gaat vervullen in Nederland. Het buitenlandse diploma moet worden gewaardeerd door Internationale diplomawaardering (IDW).
Er gelden aanvullende voorwaarden als de onderneming GEEN IND erkend referent is.
De IND stelt als eis dat er ‘economische activiteit’ moet zijn bij de in Nederland gevestigde onderneming. Om dat aan te tonen moeten de volgende documenten bij de aanvraag worden aangeleverd:
- De onderneming moet een huurovereenkomst of koopakte kunnen laten zien, ter onderbouwing van het adres waar de bedrijfsactiviteiten worden verricht. De IND beschouwt een postbusadres niet als een bewijs van het hebben van een eigen adres.
- De onderneming moet al minimaal één voltijd werknemer (FTE) in dienst hebben, vóórdat een aanvraag voor een Europese Blauwe Kaart voor een nieuwe werknemer kan worden ingediend. Dit moet worden aangetoond door het overleggen van een geanonimiseerde verzamelloonstaat.
- Er mogen geen achterstanden zijn met het betalen van afdrachten aan de Belastingdienst. Dit moet worden aangetoond door een ‘verklaring betalingsgedrag’ afgegeven door de Belastingdienst. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
- De onderneming moet zijn ingeschreven in de Kamer van Koophandel (KvK). Er moet een KvK uittreksel bij de aanvraag worden gevoegd.
Zijn deze documenten niet aanwezig, dan kan geen Europese Blauwe Kaart worden aangevraagd.
Net opgerichte onderneming en IND erkend referent?
Deze hierboven genoemde voorwaarden gelden niet voor net opgerichte ondernemingen die IND erkend referent zijn. Ondernemingen die IND erkend referent zijn kunnen een Europese Blauwe Kaart aanvragen zonder al deze documenten. Ook hoeft de onderneming niet al een voltijd werknemer in dienst te hebben.
Gezinshereniging
Gezinshereniging van echtgenoten, geregistreerd partners en minderjarige kinderen van de EU Blue Card houder is toegestaan. Deze gezinsleden hebben vrije toegang tot de arbeidsmarkt.
EU Blue Card vergeleken met Kennismigrant
De EU Blue Card heeft vele voordelen ten opzichte van een verblijfsvergunning als kennismigrant.
- De Europese Blauwe Kaarthouder heeft bij werkloosheid een zoekperiode van 6 maanden om een nieuwe baan te vinden. Vereist voor deze zoekperiode is wel dat de vreemdeling minimaal twee jaar in het bezit is geweest van de Europese Blauwe Kaart. Anders is de zoekperiode 3 maanden. De kennismigrant heeft een zoekperiode van 3 maanden.
- Indien de Blauwe Kaart houder maximaal 12 maanden door ziekte, of handicap, minder salaris heeft verdiend dan de Europese Blauwe Kaart salarisnorm, dan is dat geen reden om de verlenging af te wijzen. Voorwaarde is wel dat geen uitkering op grond van de Participatiewet is aangevraagd.
- Indien een houder van een EU Blue Card 12 maanden of langer in een andere EU-lidstaat heeft verbleven, telt deze periode mee voor de 5 jaar verblijf die is vereist voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd ("EU-langdurig ingezetene"). Bij een aanvraag in de tweede lidstaat wordt wel weer opnieuw beoordeeld of aan de voorwaarden wordt voldaan.
- De gunstige voorwaarden voor gezinshereniging (bijvoorbeeld geen basisexamen inburgering) blijven gelden voor gezinsleden van de Europese Blauwe kaarthouder, als deze een EU-langdurig ingezetene verblijfsvergunning heeft gekregen.
- De onderneming hoeft niet te zijn erkend als referent door de IND voordat de EU Blue Card kan worden aangevraagd. Dit in tegenstelling tot aanvraag verblijfsvergunning als kennismigrant.
- Ook zijn de eisen om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning (EG-langdurig ingezetene) soepeler. De EU Blue Card houder mag voor een periode van maximaal 12 aaneengesloten maanden en 18 maanden in totaal, terugkeren naar zijn land van herkomst voor het doel van arbeid, vrijwilligerswerk of studie, zonder dat de termijn om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd wordt onderbroken. Ook kunnen periodes van verblijf in verschillende EU-lidstaten bij elkaar worden opgeteld voor de vereiste 5 jaar legaal verblijf vereist om in aanmerking te komen voor de permanente EG-langdurig ingezetene verblijfsvergunning.
- Het is toegestaan om met de Nederlandse Europese Blauwe Kaart in andere EU-lidstaten te werken zonder tewerkstellingsvergunning als deze periode korter is dan 90 dagen. Wel kunnen de andere EU-lidstaten hebben bepaald dat dit alleen geldt voor bepaalde werkzaamheden.
Procedure EU Blue Card
Een beslissing op de Europese Blauwe Kaart aanvraag kan maximaal 30 dagen duren als de werkgever door de IND is erkend als referent. Is de werkgever dat niet, dan kan de aanvraag maximaal 90 dagen. De IND moet gelijktijdig beslissen op de aanvraag voor de werknemer en de gezinsleden.
Goed om te weten:
- De EU Blue Card bestaat naast de Nederlandse Kennismigrantenregeling.
- Denemarken en Ierland nemen geen deel aan de EU Blue Card richtlijn.
Meer weten over de EU Blue Card? Of advies en begeleiding nodig bij het aannemen van buitenlandse werknemers? Neem contact op met Kroes Advocaten: dé immigratie advocaten van Amsterdam. Wij zijn gespecialiseerd in vreemdelingenrecht en arbeidsmigratie. Kijk ook op onze website www.eubluecard.nl