Wij staan elk jaar in de top 3 van de beste advocatenkantoren op het gebied van klanttevredenheid.
Nederlander worden
Een vreemdeling kan naturaliseren tot Nederlander na 5 jaar ononderbroken rechtmatig verblijf in Nederland. Een andere mogelijkheid is het opteren tot Nederlander, met name bedoeld voor mensen met Nederlandse roots maar zonder Nederlands paspoort.
Naturalisatie
Na vijf jaar rechtmatig verblijf in Nederland kan een vreemdeling een verzoek om naturalisatie tot Nederlander indienen. Vreemdelingen die drie jaar met een Nederlander zijn getrouwd én met die Nederlander samenwonen, kunnen al na drie jaar naturaliseren tot Nederlander worden. Deze termijn van drie jaar geldt ook voor ongehuwde partners die drie jaar met een Nederlander hebben samengewoond.
Een andere categorie waarvoor de termijn van drie jaar ook geldt, is de volgende. Voor vreemdelingen die drie jaar gehuwd zijn met een Nederlander, is het ook mogelijk Nederlander te worden vanuit het buitenland. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat zij niet mogen wonen in het land van hun nationaliteit. Zie over dit onderwerp ook de uitgebreide blog.
Voorwaarde is het hebben behaald van een inburgeringsexamen. Bovendien moet de naturalisandus afstand doen van zijn oorspronkelijke nationaliteit, tenzij de eigen nationaliteitswetsgeving dat niet toestaat, of indien hij drie jaar is gehuwd met een persoon die op het moment van de aanvraag Nederlander is.
- In 2022 zijn er 45.090 aanvraag om te naturaliseren tot Nederlander ingediend. Hiervan is 97% ingewilligd.
- In 2021 zijn zijn er 59.680 aanvragen ingediend. Hiervan is 98% ingewilligd.
- In 2020 waren dit 43.660 aanvragen, waarvan 97% is ingewilligd.
Optieprocedure
De optieprocedure staat open voor diverse, uiteenlopende groepen vreemdelingen, waarbij de rode draad is dat zij langdurige banden met Nederland hebben opgebouwd. Bij de optieprocedure hoeft de vreemdeling geen inburgeringsexamen te doen. Ook hoeft geen afstand te worden gedaan van de oorspronkelijke nationaliteit.
"Latente Nederlanders"
Een bijzondere groep die in aanmerking komt voor de optieprocedure zijn degenen die vóór 1985 zijn geboren uit een Nederlandse moeder en een buitenlandse vader. Velen van hen zijn geen Nederlander, omdat de moeder het Nederlanderschap in die tijd nog niet over kon dragen op haar kind. Sinds 1 oktober 2010 kunnen deze zogeheten Latente Nederlanders ook opteren. Bel of mail ons voor meer informatie.
Topsporters en koningin Maxima
Soms wordt vrijstelling verleend van de voorwaarden voor naturalisatie. De wet spreekt van 'zeer bijzondere gevallen', waarmee wordt bedoeld dat gewichtige Nederlandse belangen zijn gediend met afwijking van de regels. Denk aan een topsporter die versneld een paspoort krijgt zodat hij meteen voor het nationale team kan uitkomen, in plaats van na 5 jaar wachten. Ook Koningin Maxima verkreeg op deze wijze al binnen een jaar het Nederlanderschap.